Waar Passie en Kennis samenkomen

Een beplantingsplan maken

Wat is een beplantingsplan?

Een beplantingsplan is (ja,ja open deur) een plan voor de beplanting in je tuin of buitenruimte. Maar het is niet zomaar een kwestie van planten ”kiezen”. Een goed beplantingsplan houdt rekening met zonlicht, schaduw, wind, water en bodem. Ook de keuze voor de planten en het groei/bloeiseizoen is van belang bij het maken van een beplantingsplan. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van alle planten en bomen die zich bevinden in je tuin. Een beplanting is essentieel bij een goed tuinontwerp, of een aanpassing in de tuin. Wij kunnen een tuinontwerp realiseren inclusief een beplantingsplan, of alleen een beplantingsplan voor je bestaande ontwerp of tuin. Met een goed beplantingsplan maak je de tuin echt helemaal af! 

Hoe maken wij een beplantingsplan

Om te beginnen brengen we al jouw wensen in kaart. Welke sfeer wil je dat de tuin uitstraalt? Zijn er planten die je heel graag wil gebruiken? En zijn er bestaande planten of bomen die bewaard moeten blijven. 

We zetten deze wensen op een rijtje en gaan aan de slag om de juiste planten en bomen bij je tuin te zoeken. Hierbij houden we rekening met je wensen, de geschikte ligging voor de planten, de kleurencombinaties die we willen maken, de hoogteverschillen en het maken van dieptes in de tuin. Ook kijken we hierbij of de bodem verbetering nodig heeft in de huidige situatie voor de planten die er komen. 

Zelf een beplantingsplan maken

Wil je zelf een beplantingsplan maken? Dan kan dat natuurlijk ook! Hierbij moet je rekening houden met: 

  • standplaats
  • zon/schaduw
  • vochtdoorlatendheid
  • bodemsoort
  • voeding
  • zuurtegraad
  • hoogtes van de planten
  • formaat van de planten
  • kleuren van de planten

Als je deze dingen per plant hebt gecontroleerd en ze passen bij jouw in de tuin ga je aan de slag om ze op de juiste plek in te tekenen of te plaatsen. Doe dit met een kleur, een tekentje, of een letteraanduiding. Je kunt dat dit symbool in een legenda omschrijven. Als je kiest voor een wild gemixte border geef je de hele border hetzelfde kleurtje of symbool en zet je de planten op een rij in de legenda. 

Zorg dat de hoogtes mooi in elkaar over lopen, van laag naar hoog. of werk met doorkijkjes en zichtlijnen tussen de hoge planten door. Als je de hoogste planten vooraan in de border zet kun je daarachter niks meer zien. Toch kan het leuk zijn om af en toe een solitaire (op zich zelf staande) plant wat verder naar voor te halen. Dit brengt hoogteverschil en diepte in je border. 

Werk de plantenlijst uit en zet de belangrijke dingen voor het planten of onderhouden op een rijtje. Zo kun je de planten altijd optimale verzorging geven, of nog eens terug lezen hoe het nu ook alweer zat. 

Wat krijgt u van ons?

Wij kunnen een beplantingsplan maken zo uitgebreid als u zelf wilt. Tijdens 1 van onze tuinconsulten krijgt u in elk geval tips over de huidige planten of een aantal aanpassingen, die u dan zelf op kunt zoeken en op kunt schrijven. Dit kunnen we uitbreiden tot een volledig uitgewerkte tekening met een boekje of digitaal bestand waarop alle planten staan uitgewerkt met het benodigde onderhoud. Ook het leveren en inplanten van beplanting is mogelijk bij ons. 

Dus of het nu gaat om tips voor de nieuwe planten in een bestaande border, of een compleet beplantingsplan met uitvoering van uw nieuwe groene omgeving. Wij staan voor u klaar!