Waar Passie en Kennis samenkomen

Bodemanalyse en bodem onderzoek

Wat is een bodemanalyse

Bij een bodemanalyse bekijken we diverse factoren in de bodem. Wat is de verdichting? Welke grond heeft je tuin aan het oppervlakte maar ook onder aan de plant wortels. Hoe hoog of laag is de zuurtegraad en wat is de vochtigheid van de bodem. Veel van deze factoren kunnen we met onze eenvoudige meetapparatuur en uit onze ervaring al aflezen. Voor andere niet zichtbare factoren als de hoeveelheden voeding en mineralen kunnen we een bodemmonster nemen en deze laten onderzoeken in een lab. Op deze manier weten we precies wat er gaande is in de bodem. En dit is de basis van elke goede tuin! 

Het nut van een bodemanalyse

Veel problemen met planten en gazons zie je als eerste boven de grond aan de plant zelf. Het blad gaat slap hangen, de plant geeft geen bloei of wil niet lekker groeien. Boven de grond kun je natuurlijk goed zien dat er iets aan de hand zit. En soms is dit een ziekte die je aan de plant kan zien. Maar vaak blijft het gokken. Door eens in de grond rondom en onder de plant te kijken weet je precies of de waardes in de grond passen bij de behoeften van de planten en het gazon. Met een bodemanalyse en daarbij passend advies over de situatie kun je een sterk plan van aanpak maken om de bodem te verbeteren en de planten te redden, of als het te laat is, weten welke stappen je moet nemen om het nu wel te laten slagen. Soms is een andere plantsoort de enige oplossing maar in andere gevallen zit het probleem echt alleen in de bodem en kun je dit sterk verbeteren. 

 

Wanneer doe je een bodemanalyse?

Zoals je op de foto hierboven ziet is een plant vaak onder de grond minimaal net zo uitgebreid als boven de grond. Bijna alles wat de plant nodig heeft moet deze uit de bodem halen. Als de bodem niet naar de behoefte van de plant is zal de plant hier ook nooit goed of optimaal op gaan groeien. Door een bodemanalyse kunnen we bekijken wat het probleem zou kunnen zijn bij bestaande planten, maar minimaal net zo belangrijk. Ervoor zorgen dat een nieuwe border of een nieuwe gazon de perfecte start krijgt om te groeien! De bodem is echt de basis voor alle planten! 

Wat doen we na een bodemanalyse of onderzoek?

Na het doen van een bodemanalyse of bodemonderzoek gaan we aan de slag met bodemverbetering, of het toevoegen van organische of kunstmeststoffen. Ook hebben we zogenaamde bodemactivators die ervoor zorgen dat het bodemleven een boost geeft. Zo zorgen we voor een duurzame aanpak van de bodem waar je nog jaren plezier van hebt!