Search

De tuin verduurzamen

Wat is een duurzame tuin?

Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin met veel natuurlijke elementen. Door het gebruik van de juiste materialen levert de tuin een bijdrage aan het verbeteren van je leefomgeving, voor mens en dier.

De basis van een natuurlijke tuin is zo min mogelijk hoeven in te grijpen in de tuin met bestrijdingsmiddelen, kunstmest en extra water. 

Groen is koel

Een groene tuin koelt veel makkelijker af, en warmt veel minder ver op als een ”grijze” tuin met veel bestrating. Door het vochtgehalte in de plant voelt het al sneller koeler aan, en door de schaduw van bomen of struiken kan de tuin de warme zomerzin veel beter aan. Ook neemt een groene tuin meer water op in de bodem, en houdt deze langer vast. Hierdoor verdampt het water op warme dagen wat zorgt voor verkoeling. Maar heeft de tuin ook minder snel water nodig. 

Grote diversiteit aan planten in de duurzame tuin

Door gebruik te maken van veel verschillende planten, met diverse bloeiperiodes zorg je ervoor dat de tuin in balans gebracht wordt. Een mooie balans tussen bladhoudend en bladverliezend zorgt voor een gezonde bodemstructuur, en schuilplekken voor dieren in de winter. Het blad (of een gedeelte hiervan) kun je gewoon in de border laten liggen. Dit wordt door de bodem organisme omgezet in nieuwe voedingsstoffen, en dient in de winter voor bescherming tegen de kou voor insecten en rupsen en de jonge uitlopers van de planten uit de bodem. 

In de winter hoef je ook niet alle vaste planten te snoeien, deze hebben ook in de winter vaak nog sierwaarde, en een grote meerwaarde voor de beestjes in de tuin! De vogels maken in het voorjaar dankbaar gebruik van de takjes voor het nestmateriaal. Door heesters te gebruiken waar besjes aan groeien na de bloei zorg je er ook voor dat de vogels voldoende voeding hebben in je tuin. 

planten_in_de_winter

Het beste kies je inheemse planten, dat zijn planten die hier vandaag komen, en bij jou in het gebied ook in het wild groeien. Deze planten zijn belangrijk voor onze dieren die in Nederland in het wild in de natuur leven. Je kunt zo zelf een handje helpen om de dieren in het wild te helpen. Het zorgt ook voor meer vlinders in de tuin. 

Water opslaan in de tuin

Water is voor elke tuin onmisbaar, door hier goed en zorgvuldig mee om te gaan kun je de tuin het hele jaar groen houden. Het belangrijkste element hiervan is, zoveel mogelijk water vasthouden in de tuin. Dit kan op een aantal manieren.

regenton

in een regenton kun je water opvangen vanaf het dak van het huis, of de schuur. Over het algemeen is regenwater ook het beste water om te gebruiken voor je tuin. Koppel je regenwater afvoer dus af, en vang dit op in regentonnen of speciale wateropslag tanks in de tuin. Dit kun je dan in tijden van droogte gebruiken. 

Waterpartij

Een andere manier om water vast te houden is met een waterpartij in de tuin. Dit kan een vijver zijn of een beekloop. Hier kun je natuurlijk minder makkelijk mee water geven, maar het zorg er wel voor dat je een drink plek hebt voor de dieren in je tuin, en dat je de tuin hiermee makkelijker afkoelt. 

Verdamping tegen gaan

Het water wat in de tuin valt is kostbaar, en dat wordt met de steeds warmere zomers alleen maar meer. Door ervoor te zorgen dat het water goed opgenomen kan worden in de bodem bespaar je veel water als je wel water moet geven. Dit kun je doen met een bodembedekker als plant, of de bodem te bedekken met bijvoorbeeld houtsnippers. Dit houdt de toplaag open en zorgt ervoor dat de zon niet bij de bodem kan komen. Zo houdt je bodem het water langer vast. 

tuin_verduurzamen_water

Hergebruiken van materialen in een duurzame tuin

Een kapotte dakpan, of gebroken tegen kunnen op veel manier nog prima dienst doen in je tuin. Een dakpak staat ook mooi als vijverrand of als afscheiding van een border, en een kapotte tegel kan wel mooi als insecten hotel of staptegel dienen. Hiermee bespaar je kosten, en het milieu. Het groenafval uit de tuin of het huis kun je composteren om een gezonde voeding en bodemverbeteraar voor je tuin zelf te maken. 

Bestraten in een duurzame tuin

Wij snappen best dat een terras het makkelijkste is als het bestraat is, en dit moet natuurlijk ook kunnen als je dit wil. Het nadeel van bestrating is, dat het makkelijk opwarmt en geen vocht vasthoud. Het vasthouden van het water kun je dan weer oplossen door het via een goot of putje op te vangen in een ondergrondse opvangbak om het later nog te kunnen gebruiken. Zo houd je het water in je tuin, en het kost je nog geen leidingwater ook. Win win toch?! 

Voor de andere paden in je tuin kun je gebruiken van hout, halfverharding of staptegels. Hierdoor kan het water beter weglopen in de grond en houd je tuin meer water vast. 

halfverharding_tuin_duurzaam

Aan de slag in de tuin!

Ga je aan de slag in de tuin? Super! Het aanleggen van een duurzame tuin is een leuke klus! Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om je bestaande tuin te verduurzamen. Dit is een klus waarmee je het hele jaar bezig kunt zijn en in kleine stapjes te werk kunt gaan. Begin simpel met een tegel eruit en een plant erin. Schaf een regenton aan en maak stukje bij beetje je tuin steeds duurzamer. 

 

Soms is het lastig om te bepalen hoe je de tuin zo duurzaam mogelijk kunt maken en heb je hier hulp bij nodig. Of wil je de tuin wel verduurzamen maar wil je ook een wat strakkere tuin en weet je niet goed hoe je deze middenweg kunt vinden? Wij kunnen helpen! 

cartoon_fijn_tuinadvies

Materialen voor de duurzame tuin

  • hout
  • (gebruikte) stenen
  • grind
  • boomschors of houtsnippers
  • lava gesteente
  • regenton
  • inheemse planten

Schrijf je in voor ons GRATIS online tuinmagazine

Tuin consult aanvragen

Vraag hier vrijblijvend een tuinconsult aan. We bekijken dan samen de mogelijkheden.