Search

Bodemverbetering

Wat is bodemverbetering?

Het principe van bodemverbetering is eigenlijk heel simpel. Je hebt grond, en die wil je verbeteren zodat deze beter of zelfs optimaal is voor de beplanting die je wilt gaan gebruiken. Dit geldt voor planten, bomen en het gazon. Tijdens een bodemanalyse kom je veel te weten over de ondergrond van je tuin.

De informatie die je hierbij te weten komt ga je verwerken in een plan van aanpak voor de bodemverbetering of het maken van een bemestingsplan. Bij bodemverbetering kun je denken aan: het toevoegen van compost of verrijkte tuinaarde, het bezanden of topdressen van het gazon. 

Hoe verbeter je de bodem?

Het verbeteren van de bodem begint bij een goed bodemonderzoek. Zo weet je precies wat je moet gaan verbeteren. Als je een duidelijk plan van aanpak hebt kun je aan de slag met de juiste bodemverbeteraar toepassen. Dit kan in veel gevallen met een grondsoort maar in sommige gevallen zul je moeten verbeteren met bijvoorbeeld organische of kunstmeststoffen. Ook een bodemactivator kan vaak veel schelen! Deze activator helpt om het bodemleven op gang te helpen. Vervolgens is het van belang om dit bij te houden. In veel gevallen kun je het bodemleven al verbeteren of bijhouden met van alles wat er in en om je tuin is. Een hoopje bladeren in plaats van in de kliko te composteren of rechtstreeks in de border te gebruiken. Dit neemt al veel micro organismes met zich mee en verbeterd in veel gevallen de bodem. Een gezonde bodem zorgt voor een betere wortelgroei, bloei en groei van al je planten. Regenwater kan makkelijk weg bij hevige regenbuien maar tegelijk houd een gezonde bodem ook meer vocht vast bij droogte. Een tuin met een gezonde bodemleven biedt volop opneembare voedingsstoffen voor je planten waardoor deze nog beter tot hun recht zullen komen!  

Tuinconsult aanvragen

Heb je interesse in een tuinconsult in jouw tuin? Vraag ons dan geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden! 

Liever zelf contact opnemen?