Het planten van bloembollen, waar moet je rekening mee houden en hoe maak je een mooi plan om bloembollen te planten? Hiervoor zijn vele mogelijkheden. van dezelfde soort en kleur tot een waar kleurenpallet met diverse soorten en kleuren. Wist je dat je met een goed plan tot wel 4 maanden van je bollen kan genieten?
Bloembollen planten
In veel bloemrijke tuinen mogen bloembollen niet ontbreken. Het zijn 1 van de eerste planten die na de winter of zelfs al in de winter hun kop boven de grond durven te steken om het voorjaar in te luiden. Het planten (of eigenlijk poten) van deze bloembollen is een fluitje van een cent. Over het algemeen geldt dat je de bol 3x zijn formaat als gat in de grond moet maken en daar de bloembol met de juiste kant naar boven in kunt plaatsen. Je vult dan het gat weer aan met een mooie losse grond.
Wanneer plant je bloembollen?
De voorjaarsbloeiende bloembollen plant je van half september tot half december. Over het algemeen geldt: Hoe eerder je in het najaar plant, hoe eerder ze in het voorjaar bloeien.
Het bloembollen planten doe ik zelf bij voorkeur in oktober of november. Maar dit is afhankelijk van het weer. Het najaar moet wel echt begonnen zijn, maar er mag nog geen vorst in de grond gezeten hebben. Voor het optimaal planten van bloembollen mag de grond niet bevroren zijn, en niet te nat. De bollen zijn heel kwetsbaar bij een bevroren grond, en als de grond te nat is bestaat de kans op rot van de bollen.
Wat voor soort bloembollen zijn er?
Er zijn natuurlijk ontelbaar veel soorten bloembollen. Alleen al van de tulpen worden er uit Nederland zo’n 8000 duizend verschillend soorten tulpen voor de export gebruikt. Dit zijn ongeveer 2,5 miljard bloembollen. Daarmee zijn tulpen toch wel een Nederlands symbool. En daarmee ook 1 van de bekendste soorten in de tuin.
Echter, er is veel meer te kiezen als alleen maar tulpen.
Je kunt bijvoorbeeld ook sneeuwklokjes, blauwe druifjes, krokussen, narcissen, hyacinten, wilde tulpen en Allium gebruiken. Door het mixen van diverse soorten bollen kun je een prachtig schouwspel in je borders maken.
Het mixen van bloembollen
Door het mixen van verschillende kleuren en soorten bloembollen kun je prachtige combinaties maken in je border. Welke kleuren je wilt combineren is natuurlijk een beetje afhankelijk van je smaak. Momenteel zijn wij bezig met een beplantingsplan voor een bloembollen border in een grasveld . Hier bekijken wij met het plan de hoogteverschillen in de tuin en in de border en maken hier een passende combinatie bloembollen bij. We maken een verwilderde border in het gazon en laten een aantal van deze bollen terugkomen in de borders aan de buitenkant van de tuin. Zo maken we een weelderige bollenborder met bloemen van februari tot juni! en van 10 cm tot hoogtepunten van 1 meter.
Zelf een bloembollen plan maken
Bekijk eerst welke borders je op wil vullen met bloembollen. Begin hier al op tijd mee zodat je goed weet hoeveel plek er in het vroege voorjaar is. vervolgens bepaal je welke kleuren je als hoofdkleuren wilt gebruiken en zoekt hier de passende soorten bij. Als je meerdere soorten wilt combineren begin je bij de laagste soorten en werk je in lagen omhoog. Bijvoorbeeld eerst de sneeuwklokjes, dan de krokussen en dan de tulpen. Als je juist een border wil maken met wat opvallende bollen met een hoog contrast kun je beter daarmee beginnen en dan terug naar beneden werken. Zo weet je zeker dat er niks in de weg staat. Teken je border op schaal op papier of een tekenprogramma en bepaal met kleuren of symbolen welke plantsoorten je gebruikt en waar je ze in het plan wil verwerken.