Search

Landelijke tuinen, genieten van de rust en ruimte

Een landelijke tuin betekent optimaal genieten van je omgeving. Een tuin die een verbinding vormt tussen huis en het landschap waardoor het op een geheel lijkt.

Het hoeft niet netjes en strak te zijn, een speelse indeling en organische vormen passen perfect bij het landelijke karakter.

De kracht van natuurlijke elementen in een landelijke tuin

Je kunt bij een landelijke tuin mooi gebruik maken van waterelementen. Een rustgevend kabbelend beekje of een zachte waterval of beekloop die uitkomt in een vijver omringd door groene planten, geeft een fijne en rustgevende omgeving. Het geluid van het water wordt vaak als rustgevend gezien. Zeker in een waterrijke omgeving mag een waterelement eigenlijk niet ontbreken. Vindt je een vijver niet zo handig met bijvoorbeeld de kinderen? Dan kun je overwegen een stromend waterelement te plaatsen met een los waterreservoir. 

Een landelijke tuin straalt rust en eenvoud uit, waarbij je optimaal kunt genieten van de natuur. In een landelijke tuin wordt vaak gebruik gemaakt van veel groen en bestrating met organische vormen. Ook natuurlijke materialen zoals hout en stenen spelen een grote rol in een landelijke tuin.

Een landelijke tuin aanleggen

Deze soort tuin kun je op vele manieren aanleggen. Een landelijke tuin hoeft niet heel groot te zijn. Ook kleine tuinen hebben potentie om een landelijke droomtuin te worden. Hoe meer ruimte je hebt, hoe groter je de elementen kunt plaatsen. Denk hierbij aan: gazon, vijver en een terras. In een grote tuin heb je niet per definitie meer elementen, maar kun je ze vooral wat groter maken, of vaker herhalen. 

Er wordt veel gebruik gemaakt van half verharde paden met grind, houtsnippers of grind. En prachtige forse groenblijvende planten vormen het groene geraamte van de tuin. 

 

veel_groen_in_landelijke_tuin

Kleur de landelijke tuin in

Breng niet alleen groen in uw tuin aan maar ook kleur. Kies voor rijkbloeiende struiken zoals de vlinderstruik, hortensia’s en rozen of creëer een rijkbloeiende vaste planten border met planten uit de omgeving of planten die het goed doen in ons klimaat zoals de zonnehoed. Ook diverse klimplanten zoals klimrozen, kamperfoelie, blauweregen en de bosrank zijn goed te gebruiken in een landelijke tuin. 

bankje_landelijke_tuin

Zorg voor eenheid in de landelijke tuin

Het belangrijkste bij het aanleggen van een landelijke tuin is het zoeken naar een balans tussen de elementen, en de balans tussen woonomgeving en groen omgeving. Hoe beter de tuin past bij de omgeving hoe groter en rustgevender deze zal worden. Dit is natuurlijk wat makkelijker met een grote tuin maar zeker niet onmogelijk in de kleinere tuin! 

Doorkijkje_landelijke_tuin

Geef diepte aan je tuin

Je kunt je landelijke tuin wat spannender maken door te werken met hoogteverschillen en dieptes in de tuin. Creëer zichtlijnen en doorkijkjes om je tuin groter te laten lijken en zo steeds nieuwe dingen te ontdekken tijdens een wandeling door je tuin. 

Op zoek naar inspiratie?

De beste inspiratie voor een landelijke tuin ontstaat door een wandeling of een ritje door de omgeving. Wat is er in je buurt? Welke bomen staan er? En welke planten of kleurtinten komen veel voor in de buurt. Ook de keuze van de gekozen verharding is hierbij van belang. In een bostuin zul je sneller gaan voor houtschors als voor grind, maar in een industriële omgeving weer eerder voor grind of split als halfvergaring. 

Met onze uitgebreide ervaring, kennis en vooral passie zijn wij de geschikte partner voor het ontwikkelen van je eigen droomtuin. Landelijke tuinen vallen zeker binnen onze specialiteiten. Wij kunnen u helpen met inspiratie op doen voor uw tuin, het ontwerp en de aanleg begeleiden of met onze partners het complete project uitvoeren. Neem dan snel en vrijblijvend contact met ons op.

Nog meer tips?

Altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste tips en exclusief en actueel de beste tuintips automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor ons gratis digitale tuinmagazine.

Schrijf je in voor ons GRATIS tuinmagazine