Een gazon in elke tuin is een grote beeldbepalende factor. Hoe leg je nu een mooi gazon aan? En welke keuzes moet je maken? We bespreken alle voorbereidingen en geven tips voor de uitvoering.
Goede grond voor het gazon
Een goede grond is de belangrijkste basis voor een goed gazon. Een goede bodem voor een gazon bestaat het beste uit een mengsel van bomenzand en verrijkte tuinaarde. Het bomenzand is een bodemproduct dat gebruikt wordt voor het snel laten wortelen van nieuwe bomen. Deze bodemverbeteraar laat het vocht snel afvloeien en heeft een losse structuur waardoor de jonge plantjes goed kunnen wortelen. Verrijkte tuinaarde is een bodemverbeteraar met veel voeding en stimuleert het bodemleven. Dit zorgt voor een gezonde start van het gras en houdt de bodem luchtig.
graszoden of inzaaien met graszaad?
De overweging tussen een gazon inzaaien of het gebruiken van graszoden is een belangrijke keuze voor nu, en de toekomst. Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor het inzaaien van een gazon. Ja dan is het niet dezelfde dag nog dicht maar het gazon wordt hier over het algemeen wel sterker van. Graszoden zijn ideaal als het gazon snel dicht moet groeien en binnen een paar dagen te betreden moet zijn. Het nadeel is dat graszoden gemaakt worden met een mengsel van graszaad op de grond bij de kweker. De grassoorten die goed onder die omstandigheden bij de kweker groeien worden dominant in de zoden. De bodem en de omstandigheden in je tuin zijn wellicht nogal anders als de omstandigheden bij de kweker. Dit maakt het niet direct het beste mengsel voor de omstandigheden in de tuin. Het nadeel van graszaad is dat je er een aantal weken niet zomaar op kunt lopen (buiten het onderhoud om.) En in de eerste weken vraagt een ingezaaid gazon wat meer onderhoud. Graszaad zorgt er wel voor dat de juiste soorten dominant zijn voor de omstandigheden in je tuin. Dit maakt het gazon sterker.
De juiste basis bij het aanleggen van een gazon
Of je nu met graszoden aan de slag gaat of het gazon gaat inzaaien. De basis is hetzelfde. Als eerste wordt de grond omgespit of gefreesd (omspitten is met een schep de grond omdraaien, schep voor schep) zo wordt de bodem luchtig gemaakt. Vervolgens breng je de juiste verhoudingen bodemverbeteraars aan op de grond. De juiste verbeteraar en de hoeveelheid hangt af van de huidige bodem. Vervolgens is het tijd om de bodem vlak te harken met een stalen rijf, hark of egalisatieframe. Als dit gebeurd is is het tijd om de bodem aan te walsen of stampen zodat een mooi aangesloten bovenlaag ontstaat. Als laatste hark je het gazon volledig glad en egaal zodat alle hobbels en kuilen eruit zijn.
Graszoden aanleggen
Als de basis op orde is gaan we aan de slag met de graszoden. Voor het aanleggen is het belangrijk om te kijken of er wat extra vocht nodig is onder de zoden zodat de wortels snel vocht uit de bodem kunnen opnemen. Maak het niet te nat, maar vochtig. Vervolgens worden de zoden naast elkaar uitgerold. Zorg er hierbij voor dat de snijvlakken niet naast elkaar liggen. Dit zorgt voor zwakke plekken op de snijvlakken.
Het gazon inzaaien
Bij het inzaaien van het gazon is het verstandig de toplaag lichtjes open te werken met bijvoorbeeld een bladhark. Zo vermengt het zaad zich sneller met de bodem. Voor het zaaien zorg je ervoor dat de bodem vochtig genoeg is. Zo blijft het zaad beter plakken en heeft het direct vocht voor het groeien. Strooi het graszaad gelijkmatig over het te maken gazon. Als je moeite hebt met het juist doseren van het graszaad kan het helpen hier een hulpmiddel voor aan te schaffen. laat het gazon een aantal dagen rusten en bekijk dan of er geen gaten in de grond ontstaan zijn en sproei indien nodig bij. Na een week kun je voorzichtig het eventuele onkruid verwijderen. En na 2 of 3 weken zaai je indien nodig het gazon nog een keer in voor een dichte grasmat.
Wanneer zaai je het gazon in?
De beste tijden om het gazon in te zaaien zijn in april en september. Gedurende deze maanden hebben de planten in de tuin en groeispurt en zal het gazon sneller dicht groeien.
Heeft u hulp nodig bij het aanleggen van uw gazon? Wij adviseren u graag!