Search

Tuinverlichting plaatsen, wat moet je weten?

Goede verlichting in je tuin is onmisbaar!

Bij het inrichten van de tuin zal verlichting niet het eerste zijn waar je aan dacht. Toch is het een onderdeel van je tuin die wel degelijk heel wat meerwaarde heeft voor je tuin en buitenomgeving. Het gebruiken van tuinverlichting zorgt voor sfeer en diepte in de tuin, ook in het donker. Naast dat het goed is voor de sfeer vergroot het ook de zichtbaarheid en de veiligheid in de tuin. Zeker bij een vijver, gevaarlijke hoekjes en opstapjes in je tuin kun je met verlichting het gevaar beperken. Naast het voorkomen of vallen is het natuurlijk ook fijn als je iemand kan zien lopen die niet in je tuin thuishoort. 

Welke soorten verlichting zijn er? 

De mogelijkheden van tuinverlichting zijn vrijwel eindeloos. We kijken nu vooral even naar de mogelijkheden van 12 volt verlichting. Deze laagspanning wordt het meeste gebruikt, is gemakkelijk zelf aan te leggen en is energie zuinig. Van deze verlichting zijn veel modellen beschikbaar. Je hebt spots, grondspots, wandverlichting, decklights, uplights, updownlights, ledstrips en paalverlichting. 

Tuinspots gebruiken

Bij het gebruiken van spots kun je struiken, bomen, beelden of andere objecten in je tuin uitlichten. Door de juiste toepassing van kleur kun je dit op een sfeervolle manier doen. Vaak wordt hier de kleur warm wit voor gebruikt. Je moet er bij het uitzoeken van de spots rekening mee houden dat je de juiste lichtsterke combineert met de juiste lichtbundel. Zo kun je zeer gericht de objecten uit lichten op een sfeervolle manier. Een hoge boom licht je bijvoorbeeld uit met een krachtige lichtsterkte en een hoge smalle lichtbundel. Een struik die mag opvallen (bijvoorbeeld de Japanse Esdoorn) gebruik je een zachte lichtsterkte met een brede bundel om zo een zacht lichtbeeld op de plant te krijgen. Met spots kun je zelf de juiste hoek instellen om het object te verlichten. Wil je met de lichtsterkte kunnen ”spelen” gebruik dan dimbare verlichting. Dan kun je de lichtbundel mee laten groeien met de plant. En kun je deze ook in de verschillende jaargetijden met een druk op de knop aanpassen. 

Wandlampen in de tuin

Met wandlampen verlicht je in een handomdraai verticale oppervlakte in je tuin. Hang de lamp tegen bijvoorbeeld een schutting of muur om een prachtige lichtbundel over het oppervlakte te laten vallen. Dit geeft een prachtig effect en laat de tuin groter lijken, maar toch knus aanvoelen. Tip: je kunt dit ook toepassen met een bewegingssensor

Decklights gebruiken in de tuin

Decklights zijn modern en zorgen voor een subtiele warme sfeer in de tuin. Met deze sfeermakers kun je mooi op-en afstapjes uitlichten om de veiligheid te vergroten. Deze lampjes kun je inboren in tegels of vlonders om ze een looprichting aan te geven en de zijkanten aan te lichten. Dit zijn kleine lampjes met een strak design uiterlijk die je niet gebruikt om iets uit te lichten maar om lijnen in de tuin zichtbaar te maken. Decklights gebruik je eigenlijk nooit alleen maar minimaal met zijn 2e en het liefst voor een mooier effect met meer. 

uplights en updownlights

Deze variant van verlichting gebruik je als wandverlichting. Deze vaak symmetrische units gebruik je om een prachtig lijnenspel van verlichting aan te brengen op een verticaal oppervlakte. Je laat een muur hoger, of juist kleiner lijken. En kunt de mooiste lijnen creëren door de verlichting goed af te stellen.

Met het grote assortiment aan beschikbare verlichting zit er altijd een model, kleur en soort bij die bij je tuin past!

Met de juiste tuinverlichting verhoog je het zicht, creëer je een veilig gevoel en het maakt je tuin een stukje mooier. Het is praktisch onmisbaar voor elke tuin!

Schrijf je in voor ons GRATIS online tuinmagazine

Hulp nodig of interesse in tuinverlichting?

Heb je interesse in ons tuinadvies voor jouw tuin? Vraag ons dan geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden! 

Liever zelf contact opnemen?