Search

Liriope Muscari, siergras met een verrassing

Liriope Mascara of Leliegras

Leliegras behoort tot de (jawel open deur) Leliefamilie. De Latijnse benaming is Lirope Muscari en in het Engels wordt deze plant nog wel eens de Big Blue genoemd. Vanwege zijn prachtige grasachtige bladeren kan deze mooie verschijning doorgaan als siergras. Een laagblijvende vaste plant die zijn bloemen tot wel 50cm hoog op kan werpen uit de plant. Een groen blijvende plant bodembedekker met een late zomerbloei, het hele jaar door een kleurrijke aanvulling op de tuin! 

Een prachtige paars bloeiende plant die je gemakkelijk herkent aan zijn brede donkergroene grasachtige bladeren en paarse bloei. Deze plant staat het liefst op een droge tot licht vochtige goed doorlatende grond. Dit houdt in dat er niet te lang plassen op de grond blijven liggen maar deze gemakkelijk door de grond kunnen zakken. De Liriope houdt in het voorjaar wel van een duwtje in de rug en kan een goede bemesting wel waarderen. 

Wanneer bloeit een Liriope?

De Liriope Muscari bloeit in de late nazomer en de herfst. Na de bloei ontstaan er opvallende zwarte bessen die tot in de winter zichtbaar zullen blijven en vorm aan je tuin geven. 

Is een Lirope winterhard?

Het Leliegras is een plant die goed tegen de strenge vorst kan en verdraagt een temperatuur tot maarliefst -20 graden. Het kan echter nooit kwaad om planten te beschermen met een laagje herfstbladeren. Zo worden jonge uitlopers beter beschermd.

Moet je de Liriope snoeien?

Na de winterperiode kan het voorkomen dat het blad verkleurd of beschadigd is. Dit MAG je dan snoeien tot 5cm boven de grond. Op deze manier houdt je de plant mooi jong en frisgroen. Houdt de temperatuur en de natuur goed in de gaten! Als je te laat bent met snoeien de de planten al uitlopen moet je jezelf afvragen of je nog wel wil snoeien. De kans bestaat namelijk dat je de bloemstelen afknipt waardoor deze in minder maten uit de plant omhoog zullen komen, of zelfs onder het blad gaan bloeien. Snoeien kan in maart en april (afhankelijk van het weer dus.) 

Kun je Liriope vermeerderen?

De Liriope Muscari laat zich makkelijk vermeerderen. De beste periode om dit te doen is het voorjaar. Haal de plant voorzichtig uit de grond en scheur vanaf de wortels de plant in een aantal nieuwe planten. Dit stimuleert met name de groei, en bloei van de plant. 

Tip! Combineer de Liriope Muscari eens met Carex morowii. Dit geeft een prachtig groen geheel wat ook nog eens tot bloei komt!

Schrijf je in voor ons GRATIS online tuinmagazine