Search

Rhus Typhina, boom van fluweel

De Fluweelboom ''Rhus Typhina''

Heb je al wel eens gehoord van de fluweelboom? Deze laagblijvende boom of heester fleurt je tuin helemaal op! De Latijnse naam is de ”Rhus Typhina” in het Nederland de fluweelboom of azijnboom. De boom heeft een tropische uitstraling door zijn fluweelzachte bladeren en jonge twijgen. Van oorsprong komt deze plant uit Noord-Amerika. 

bladeren_fluweelboom

De fluweelboom is geschikt voor vele soorten tuinen. Omdat hij snoei goed verdraagt en lekker sterk is doet hij het ook goed in de kleine tuin of dakterras. De mooie grove structuur van de takken steekt prachtig af tegen de fluwelen jonge takjes en het fijne blad. 

In de zomerperiode zul je de fluweelboom zien groeien met zijn prachtige bloemtrossen op de uiteinde van de takken vallen deze lekker op! De sierwaarde zit hem echter niet alleen maar in de bloei. Het mooie fijne gekartelde blad geeft in de zomer een prachtige rustieke uitstraling aan je tuin. Als de herfst nadert zullen de blaadjes verkleuren naar prachtige oranje tot rode herfsttinten. 

Herfstkleur_fluweelboom
fluweelboom_bloei

Waar plant ik de fluweelboom?

De fluweelboom is enorm sterk en doet het op vele ondergronden zeer goed! Zijn voorkeur gaat echter uit naar een plekje in de zon met een licht humeuren (zure voedzame) grond. De fluweelboom is goed winterhard in Nederland. Zodra de temperatuur daalt zal hij zijn blad laten vallen, in het voorjaar lopen de frisgroene blaadjes weer vanzelf uit. 

fluweelboom_winter

Moet je een fluweelboom snoeien?

Je hoeft de fluweelboom niet te snoeien. Hij verdraagt dit echter wel goed! Is de vorm of het formaat niet naar wens? Dan laat hij zich prima weer in vorm snoeien. Doe dit dan in het late najaar of de winter. Let er met het snoeien goed op dat je zoveel mogelijk volledige takken wegknipt tot in de oksel van de plant (kruising van 2 takken) zo voorkom je zogenaamde kapstokken. Probeer ook te vermijden dat de boom kale plekken krijgt door het snoeien. Begin bij de schurende takken (takken die langs en tegen elkaar groeien) en knip dan nog weg wat er in de weg groeit of te groot groeit. 

Leuke weetjes van de fluweelboom

De rode vruchtjes die in de plant zitten hebben een zure smaak en wordt gebruikt als alternatief voor citroensap. Men legt dan een pluim ongeveer 20 minuten in het water en haalt hier een fris limonade drankje uit. In Engeland wordt de “Rhus Typhina” dan ook wel de lemonade Sumac genoemd. 

Schrijf je in voor ons GRATIS tuinmagazine

Ook leuk om te lezen!