Search

Groen met bloem in Breda

Voor een van onze klanten van het eerste uur zijn wij bezig met een tuin renovatie in fases. De tuin was in der loop der jaren wat verouderd en paste niet meer helemaal bij de huidige wensen. De voortuin met name bestond uit veel siergrassen en weinig bloeiende planten. Onze opdrachtgever wilde graag meer bloemen in de tuin, dat past bij het landschap rondom de bossen en een recreatieterrein. De wens wordt uitgesproken om meer bloemen en met meer groen te gaan werken. Ook waren er specifieke wensen voor een aantal plantsoorten om deze te verwerken in het beplantingsplan. 

Klant tevredenheid over dit project 8/10
8/10
Familie Breda
Familie Breda
Tuinrenovatie groen en bloem
Lees verder
Niels is een ervaren hovenier en een creatief denker. Hij kan de stapjes naar een mooi resultaat professioneel begeleiden

Het beplantingsplan

Voor dit project hebben we er voor gekozen de borders op te delen in diverse plantsoorten. Zo bestaat de achtertuin voor een groot gedeelte uit groen blijvende planten. Dit hebben we met Rhodondendron en Carex doorgetrokken naar de grens tussen de voortuin en achtertuin. De border langs het pad is volledig aangepast. De randen bestaan uit Phlox en Nepeta. De Nepeta vormt de overgang tussen  de voortuin en de achtertuin. De lange border in de voortuin is in een engelse stijl gemaakt. Vele vaste planten zullen hier de komende tijd staan stralen. Dit wordt afgewisseld met een aantal diverse soorten siergrassen, een aantal seringen en een aantal Cornus Alba heesters. Deze laatste zorgt met zijn rode takken voor een sfeervolle warme tint in de winter. In het voorjaar loopt deze schitterend uit met fel groene bladeren.

In de border tussen het huis en een garage zijn we gegaan voor een gemengde stijl van Aziatisch en landelijk. Dit hebben we in de diversiteit aan planten naar voor laten komen. Zo staat hier een schitterende Meerstammige Japanse pijnboom (Pinus parviflora ‘Brevifolia’) Pronkend op de hoek van de woning. Dit is gecombineerd met een dwergcypres, Japanse Esdoorn, Carex morowwi en Rhodondendrons. 

Bodemverbetering

De grond in deze tuin mocht wel wat aandacht gebruiken. De bodem was behoorlijk uitgeput en bevatte maar weinig organismes in de grond. Dit is nodig om een open bodemstructuur en voeding in de grond te krijgen. We hebben dit voor elkaar gekregen door Vivimus door de toplaag heen te mengen. De bodem is in een jaar tijd al sterk verbeterd. Dit proces zullen we de komende jaren blijven herhalen om een blijvende verbetering in de bodem te krijgen. 

Rhodondendron krijgt geel blad

Bij een eerste kennismaking met deze tuin was mij al snel opgevallen dat de Rhododendrons hier niet zo lekker op hun plek stonden. Het blad was sterk geel verkleurd en bloei blijft al een tijdje uit. Aanvankelijk werd gedacht dat dit ontstond door een defect in de beregeningsinstallatie. Na wat onderzoek aan de installatie bleek al snel dat deze in orde was. Voor het probleem moesten wij wat dieper graven, letterlijk. Het probleem zat hem in de bodem. Deze planten behoeven een zuurhoudende grond, en dat was niet het geval. Er was teveel kalk en basisgrond (te lage zuurtegraad) aanwezig in de tuin. Ook dit hebben wij verbeterd door een behoorlijke hoeveelheid vivimus en een zuurtegraad verhogend middel toe te voegen aan de grond. 

Het resultaat van de tuin renovatie

Inmiddels hebben we een aantal rondes renovatie achter de rug en is de verouderde tuin onherkenbaar veranderd. De klant is erg tevreden met het eindresultaat en blijft genieten van de kleurrijke verrassingen die we verstopt hebben in het beplantingsplan. 

Het vervolg

Deze tuinrenovatie is nog niet afgelopen. We blijven met de klant in overleg over nieuwe beplanting of nieuwe borders aan pakken in de tuin. Momenteel zijn wij ook in onze rol als adviseur bij het verbeteren van het gazon. 

Start jouw project!