Search

Verouderde border opknappen

Tijdens een bezoek aan onze klant in Hoogstraten (Be) werd ons gevraagd om eens te kijken naar de mogelijkheden voor een bestaande border met een natuurlijke beekloop. De tuin van deze klant is werkelijk waar prachtig. Een echte bosrijke tuin in een idem omgeving. Echter, de border voor het keukenraam, en tussen het terras en het tuinhuis was erg verouderd door de jaren heen. Ons is gevraagd deze border met beekloop weer wat nieuw leven in te blazen.

 

De beekloop vernieuwen

Bij het controleren van de beekloop kwamen we er al snel achter dat deze aan een grondige renovatie toe was. Er zaten diverse kleine lekkages in, die er in een jaar tijd voor gezorgd hadden dat er 25 kuub water weg gesijpeld is. We hebben besloten de inmiddels 30 jaar oude vijverbakken te verwijderen, en deze te vervangen door de duurzamere EPDM folie. Tijdens het vernieuwen hebben wij er voor gekozen om direct de vormen wat aan te passen. Nadat wij de folie hebben gevormd en vernieuwd hadden zijn we aan de slag gegaan met het opvullen van de randen, en het aankleden met de bestaande keien. De onderlaag hebben wij gevuld met substraat en split om een natuurlijke filter voor het water te creëren. De klant vroeg bewust om een rustig kabbelend beekje om niet teveel herrie te krijgen. Hierbij hebben wij stapstenen gebruikt om de grote overgangen weg te werken en een natuurlijk effect toe te voegen.  

Beekloop_maken

De beekloop aansluiten op de border.

Om er voor te zorgen dat de vernieuwde beekloop naadloos aansluit bij de bestaande border, hebben we ervoor gekozen om de bestaande beplanting te snoeien en te laten staan. De hedera (klimop) gaf direct een mooi natuurlijk beeld. Om de beekloop verder aan te kleden en te laten overlopen in de border hebben wij wat water en rots beplanting langs de randen gezet. Een prachtige Japanse Esdoorn doet dienst als blikvanger bij de ‘bubbelsteen’ (zo noemen de kleinkinderen van de familie de steen waar het water door opgepompt wordt.) Deze prachtige Japanse Esdoorn geeft direct een mooie sfeer mee aan de border, die past bij de indeling van de rest van de tuin. 

Waterval_maken
Natuurlijke_beekloop

Bestaande materialen hergebruiken in de tuin

Het mooie bij dit project was dat we veel materialen konden hergebruiken. De pomp en fontein waren er al, en zijn hergebruikt. Ook alle keien zijn al gebruikt in de oude beekloop. Deze zijn schoongemaakt en opnieuw gebruikt. Voor het contrast tussen het bestaande antraciet kleurige split en de keien hebben we gekozen om een vijver substraat toe te voegen. Zo springt de beekloop er lekker uit! 

Meer kleur in de border

Om meer kleur toe te voegen aan de border hebben we gewerkt met een aantal prachtige vaste planten. Zo hebben we naast de bestaande heide nu Salvia Nemorosa toegepast. Voor de hoogte verschillen en structuur van de planten hebben we Vedergras (Stipa) en Zegge (Carex Morowii) toegepast. Daarnaast hebben we de border nog wat opgefleurd met andere vaste planten als de Dicentra (gebroken hartje) 

In overleg met de klant mocht het beplantingsplan een verassing worden. Zij wilde het komende jaar verrast worden met de mooiste combinaties en de fleurigste bloemen. 

Beplantingsplan_beekloop
Border_beekloop
Wat onze klant zegt over dit project
Wat onze klant zegt over dit projectKlant Hoogstraten
Lees verder
Door de fijne service en makkelijke en duidelijke manier van overleg hebben wij deze renovatie als een beleving mogen zien. De verassingen die verwerkt zijn in het beplantingsplan verassen ons nog elke keer! De vijver was al jaren in verval. Nu hebben we weer een prachtige plek om vanuit de keuken en de terrassen naar onze tuin te kijken! De jongens die hier bezig zijn geweest hebben op ons verzoek ook perfect rekening gehouden met de salamanders en hebben hier prachtige beschutte plekken voor gemaakt!

Schrijf je in voor ons GRATIS tuinmagazine

Tuinconsult aanvragen

Heb je interesse in een tuinconsult in jouw tuin? Vraag ons dan geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden! 

Liever zelf contact opnemen?

Schrijf je in voor ons GRATIS online tuinmagazine