Search

Gazon onderhouden in het najaar

Een mooier gazon begint al in het najaar! De basis voor een goed gazon wordt altijd gelegd in het voorgaande najaar. Je maakt het gazon sterk voor de aankomende winterse omstandigheden en bereid je het gazon voor op een groeizaam groeiseizoen!

Wanneer onderhoud je het gazon in het najaar?

Het najaarsonderhoud is erg afhankelijk van het weer. Om dit optimaal te kunnen doen is het belangrijk de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. Hier begin je al mee in september. Zodra de temperatuur begint te dalen wordt het tijd om aan de slag te gaan met het najaarsonderhoud. Je moet het gazon volledig onderhouden hebben voordat er een aantal dagen aanhoudende nachtvorst aangegeven wordt. Zodra de nachtvorst enkele dagen aanhoud zullen de jonge grasplantjes niet meer overleven. 

Wat doe je met najaarsonderhoud aan het gras?

Bij het najaarsonderhoud van het gazon is het belangrijk om te bepalen hoe het er voor staat met het gras, en wat er de afgelopen zomer beter kon aan het gras. Zo controleer je het liefst de bodem bij een bodemonderzoek om te onderzoeken van de zuurtegraad is. En als het echt goed mag zijn doe je er goed aan om een bodem monster te laten nemen om de gehele voedingswaarde in de grond te kunnen meten. Zo weet je precies wat je gras te kort komt. Je kunt er ook voor kiezen alleen de zuurtegraad te meten. Dit kan je al veel vertellen over de bodem. Een optimale zuurtegraad voor het gazon is tussen de 5.3 en 5.8.

Vervolgens ga je het gazon indien nodig stevig verticuteren. hiermee haal je het dode gras, mos en klein onkruid uit de zoden. Hierbij kun je bij ernstige vervuiling of een grote renovatie ervoor kiezen om dit 3x te herhalen. horizontaal, verticaal en diagonaal. Dit kan machinaal maar ook met een grashark of triltand. Na het verticuteren kun je indien nodig bodemverbetering toe voegen. Je kunt hiermee gaten en oneffenheden weg werken en de toplaag verbeteren. Bij een sterke renovatie en voor het verzuren van de grond kun je een fijne compost gebruiken. Voor het optimaal voeden van nieuwe graszaden volstaat verrijkte tuinaarde. Houd je bodem teveel vocht vast? Dan kun je ook scherp zand gebruiken om te mengen of de toplaag te bezanden. Blijft je gazon droog? Gebruik dan veel organische materialen die langer vocht vast houden. Voor het graszaad kun je het beste een mengsel gebruiken van een snel herstellend graszaad. Dit heeft een korte kiemtijd, en kiemt al vanaf 4 graden. Dit meng je met een graszaad dat zich makkelijk verspreid en sterk doorgroeit. Dit graszaad zal in het voorjaar het eenjarige snel herstellende graszaad overnemen. 

De juiste bemesting voor het gras

De juiste manier van bemesten met de juiste meststoffen is ontzettend belangrijk! In het najaar gebruik je een meststof met weinig stikstof. Dit zorgt namelijk voor een sterke groei, maar dit is niet het belangrijkste in het najaar. Je wil dan een sterke wortelbasis opbouwen voor een sterke grasmat in de winter. Wij zelf gebruiken een 9-3-16 organische meststof voor het najaar. 

Kijk uit met kalk op het gazon

In de commerciële sector wordt er de laatste jaren gehamerd op het gebruik van kalk op het gazon. In de praktijk zien wij dat dit niet optimaal werkt! De zuurtegraad wordt door de kalk al snel te laag, waardoor je inderdaad minder mos krijgt, maar ook minder gras. Dit geeft weer meer kans aan onkruiden om zich te vestigen in je gazon. Ook de afstotende werking van calcium en magnesium is iets om goed in de gaten te houden! Als de verhouding hiervan verstoord is nemen de planten minimale voeding op uit de grond waardoor je kunt strooien wat je wilt. Het gras kan hier dan alleen niks of weinig mee doen. 

Bodemleven verbeteren

Het najaar is ook de perfecte kans om het bodemleven onder je grasmat te verbeteren. Wij zelf gebruik hiervoor graag WormPower. In het verleden gebruikte ik dit ook op de golfbanen. Maar sinds dit jaar heeft de leverancier dit ook beschikbaar gemaakt in kleinere verpakkingen voor in de particuliere tuin. Dit middel bestaat voor 100% uit organisch materiaal. Dit is een mengsel van 1400 verschillende micro-organisme die de viltlaag helpen afbreken en afvalstoffen in de grond omzetten naar voedingsstoffen. Dit wordt aangevuld met voeding voor de nieuwe en bestaande bodem organisme. Vaak vullen wij dit aan met VitalBase ook dit is een professioneel middel wat wij inkopen bij de groothandel. VitalBase zorgt voor voldoende voeding en structuur in de bodem voor het bodemleven. WormPower wordt simpel met een gieter of een rugspuit verdeeld over het gazon. 

Ruim bladeren op

Het is van groot belang dat je regelmatig het afgevallen blad van je gazon af harkt of blaast. Het blad zorgt ervoor dat er geen licht en lucht bij het gras komt waardoor het gras zal stikken. Onder het blad zal uiteindelijk mos ontstaan en het gras afsterven. Regelmatig bladruimen is dus al een heel sterk begin voor groener gras in het voorjaar! 

Gazon onderhoud op een rijtje

  1. Gras niet te kort maaien
  2. Verticuteren en/of beluchten
  3. bodem verbeteren
  4. doorzaaien
  5. bemesten
  6. bodemleven verbeteren
  7. blad opruimen

Zorg ervoor dat voor de winter de grasmat zo dicht en dik mogelijk is. zodat hij ijzersterk door de winter komt en je in het voorjaar gelijk kan beginnen met de puntjes op de i voor een prachtig zomers gazon! 

 

cartoon_fijn_tuinadvies

Meer weten over onze producten en diensten? 

 

U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen! Wij kunnen dan een advies op maat geven. En waar nodig ondersteunen met de werkzaamheden. 

Dit doet u simpel en snel via onze contact pagina

 

Schrijf je in voor ons GRATIS online tuinmagazine

Tuin consult aanvragen

Vraag hier vrijblijvend een tuinconsult aan. We bekijken dan samen de mogelijkheden.