Search

Onderhoud aan het gazon in het voorjaar

Gazon onderhoud wat moet je doen?

Wat voor onderhoud doe je aan het gazon in het voorjaar? Dat is de vraag waar menig tuinliefhebber een een eigen mening over heeft. Er zullen ook vast meer manieren zijn die werken, maar deze is mijn favoriet! 

Standaard gazon onderhoud

De ”standaard” die bijna iedereen wel kent om een gazon te onderhouden in het voorjaar is: kalk, mest en verticuteren. Uiteraard zijn deze ”standaard” onderhoudsklussen werkzaamheden die helpen aan een frisse start voor het gazon in het voorjaar. Maar zo zwart wit is het niet.

Wat heeft het gazon nodig in het voorjaar?

Het voorjaar is voor het gras 1 van de belangrijkste periodes van het jaar. Het gras moet verse kracht hebben om uit de ”winterslaap” te komen. Hiervoor is bemesting een goede eerste stap! Door het bemesten van het gazon geef je het gras extra voeding en kleurt het gras sneller mooi groen. Hier start je al mee in ongeveer in Maart. Het is belangrijk om te weten dat gras een groeispurt krijgt als de thermometer de 15 graden aantikt, de grond nog licht vochtig is en de zon lekker schijnt. Voor een goede start van het gazon in het voorjaar heeft het 3 dingen nodig. Voeding, water en lucht.

Het gazon bemesten

Het gazon moet meerdere keren per jaar bemest worden. De eerste keer ongeveer eind Maart. Zo zorg je ervoor dat het gazon fris van start kan gaan en voldoende kracht heeft opgebouwd als we met verder onderhoud aan de slag gaan. Persoonlijke gebruik ik voor de eerste bemesting graag gedroogde koemest korrels. Deze geven een snelle voeding af, en hebben een hoog stikstof gehalte waardoor de groei snel wordt ingezet en de kleur (door het stikstof) mooi donkergroen van kleur wordt. Bemesten doe je door de kunstmest gelijkmatig uit te strooien over het gazon. Doe dit overigens niet in de brandende zon, en het liefst voor een buitje of sproeibeurt. Voor het selecteren van de juiste verhoudingen in de bemesting is een bodemonderzoek nodig. Dit kunnen wij voor u verzorgen.

Het gazon verticuteren

Na het bemesten is het tijd om te verticuteren, althans dat wordt vaak gezegd. Persoonlijk geloof ik niet altijd in verticuteren. Het is belangrijk dat het gazon sterk is voor we aan de slag gaan om mos te verwijderen met verticuteren. Verticuteren zorgt ervoor dat mos uit het gras gesneden wordt, de wortels horizontaal afgesneden worden en het dode gras tussen het jonge gras vandaan wordt gehaald. Dit zal echter alleen zijn doel behalen als het gazon daadwerkelijk sterk is. Anders trek je er met verticuteren ook het ”normale” gras eruit. Bij een goed gazon onderhoud is een simpele verticuteerbeurt 1 keer per jaar of eens per 2 jaar voldoende. Is het gazon nog niet mooi sterk. Ga hier dan eerst mee aan de slag.

Het gazon beluchten

Een voor particuliere tuinen nog een wat minder bekend begrip, maar op golfbanen en sport terreinen een onmisbaar onderdeel van het gazon onderhoud. Door het prikken van kleine gaatjes in het gazon tot zo’n 10 cm diep zorg je ervoor dat de toplaag beter vochtdoorlatend wordt en er meer zuurstof in de grond kan komen. Dit bevordert het ontwikkelen van de wortels van het gazon en houd de toplaag open. Dit is perfect zelf te doen met bijvoorbeeld een riek of prikrol. Het beluchten hoef je zeker niet te beperken tot 1 keer per jaar.

Het gazon bezanden

Zand over je gazon strooien… Dat klinkt misschien wat onverwachts maar is op de golfbanen een slim trucje om het gazon flink op te knappen. Door het bezanden van gras zorg je ervoor dat (overtollig) water makkelijker door de toplaag heen zakt waardoor er geen of minder natte plekken ontstaan in het gazon. Daarnaast heeft gras de eigenschap om goed om schrale open gronden te groeien. Misschien heb je wel een zandbak (gehad) en het ”onkruid” dat daar het beste groeide, was waarschijnlijk gras. Door zand over het gazon te verdelen werk je kleine kuiltjes en oneffenheden gemakkelijk weg. Een ander groot voordeel van bezanden is dat mos niet groeit op zand, en dat het gras door de losse structuur van zand makkelijker kan wortelen. Het beste kun je hiervoor brekerszand of dreszand gebruiken.

Het gazon sproeien

Hoe vaak moet je het gazon sproeien? Dat is natuurlijk per tuin verschillend. In de basis moet je de tuin leren kennen om te weten hoeveel water het nodig heeft. Hoe snel zakt het door de grond de bodem in, en hoe snel droogt de grond weer uit. En hoe diep is het gras geworteld. Door het goed bekijken van deze factoren ben je altijd oprijd met sproeien. In het beste geval voelt de bodem op 2 centimeter diepte nog licht vochtig aan voor de sproeier weer aan gaat. Zo houd je alle bodemlagen in takt en kan je gras altijd bij het vocht. Overdrijf het water geven niet. Het gras mag op zijn tijd best zelf werken om vocht uit de grond te halen. Dit bevordert de wortelgroei.

 

Je gazon in topconditie

Je gazon in topconditie maar geen idee hoe? Je kunt gebruik maken van onze tuinconsulten om de huidige staat en een plan van aanpak op te stellen zodat er een advies op maat voor je gazon klaar ligt. Wil je dit zelf uitvoeren of met een hovenier of tuinman? Wij begeleiden indien gewenst het gehele proces.