Het is weer voorjaar! De vroege bloeiers hebben al goed hun best gedaan en ons voorjaar rijkelijke gekleurd met bloemen en bloesem. Maar wanneer snoei je deze vroeg bloeiende heesters?
Het snoeien van vroeg bloeiende heesters is eigenlijk een fluitje van een cent. De sterke bloeiers in het voorjaar hebben over het algemeen maar weinig snoei nodig. De voornaamste reden om deze struiken te snoeien, is het fatsoeneren van de struik. Een plant groeit niet ”zomaar” in model, hier moet je hem bij helpen.
Snoeien doet groeien
Het is bij veel tuinliefhebbers wel bekend, snoeien doet groeien (en bloeien) bij veel heesters is dit ook het geval. Door de ”foute” takken weg te halen stimuleer je de beste takken van de heester om sterker te gaan groeien en bloeien. De foute takken zijn voor een leek lastig te herkennen. Ga op een afstandje staan en bekijk welke takken ”in de weg”. Schuren deze takken ook nog eens tegen de goede takken aan? Dan hup, de schaar er in. Is het meer voor de vorm of het compact houden van de struik. Snoei dan oude en te groot geworden takken vanaf de binnenkant weg. Door aan de binnenkant van de struik te knippen bedekken andere takken en bladeren de snijwond en kijk je hier niet de hele zomer tegen aan.
Welke heesters snoei je in het voorjaar?
Na de bloei kun je aan de slag met het snoeien van de volgende heesters.
- Krentenboompje (amelanchier)
- Brem
- Chinees klokje (Forsythia)
- Bruidsbloem (Deutzia)
- Ranonkelstruik, (Kerria)
- Sering (vroeg bloeiende)
Natuurlijk zijn er nog veel meer planten die je het beste in het voorjaar kunt snoeien, maar we hebben de bekendste op een rijtje gezet.
De Azalea, Rhodondendron en Camelia zijn ook vroege bloeiers (sommige ondersoorten.) Maar deze verlangen weinig tot geen snoei.
Er zijn nog veel meer planten die in het voorjaar gesnoeid moeten worden, maar die niet vroeg bloeien. Welke dat zijn, lees je hier!
Precies weten wanneer wat in jouw tuin gesnoeid moet worden? Vraag dan een onafhankelijk tuinadvies aan en laat ons eens met u meekijken.