Search

Wanneer snoei je een haag?

De heg snoeien, wanneer doe je dat?

Veel mensen vragen zich af wat het beste moment is om hun haag te snoeien. Vraag jij je ook wel eens af: ”Wanneer moet ik mijn heg snoeien?” Lees dan snel verder en leer alles over het knippen van je heg (of haag)

Heg knippen in de zomer

Het beste moment om je hagen te snoeien in de zomer is rond 21 juni. Dit is namelijk de langste dag. Waarom is dat zo zul je misschien wel denken? Een plant neem overdag zijn voedingsstoffen op om in het donker te kunnen groeien. Rond de langste dag is het maar heel kort donker waardoor de plant weinig groei door zal geven, en je dus langer plezier hebt van je werkt. Voor 21 juni zitten de planten nog in een groeispurt door een overvloed aan zonlicht en het vaak actief bemesten van de tuin in het voorjaar.  

Haag knippen met warm weer

Het is niet verstandig om de haag te knippen tijdens periodes van veel zon, warmte en droogte. Een heg moet namelijk na de snoei de kans krijgen om te herstellen. Als je in de brandende zon gaat snoeien zullen de snij wonden op het blad verbranden voor deze gedicht zijn, en hierdoor zwart worden. Het beste begin je in de morgen al vroeg of na 4 uur in de middag. Dan is de zon namelijk over zijn hoogtepunt heen. 

Heg knippen in de winter

Veel hagen doen het er goed op om 2 keer per jaar geknipt te worden. Zo worden (of blijven) ze mooi vol en dichtbegroeid. En dit wil je toch vaak voor een heg. Je kunt de heg het beste knippen in oktober. Dan heeft de plant zijn najaarsgroei vaak grotendeels gehad en zal hij in winterslaap gaan. Knip de haag mooi naar de gewenste vorm en dikte en geniet de hele winter van je strak gesnoeide haag!