Search

Breng je gazon tot leven na de droogte

Gazon wordt geel

Je zult het misschien wel herkennen. De laatste weken is je gazon er niet echt frisser en groener op geworden. Dit heeft eigenlijk een hele simpele oorzaak. Maar gelukkig ook een aantal simpele oplossingen! 

Zomerse temperaturen

De zomerse temperaturen in combinatie met veel zon uren en droogte doen het gras geen goed. Althans, zo lijkt het. Zodra de temperatuur stijgt en de droogte toeneemt, gaat het gras op rust. Dit betekent dat het gras het vocht terugtrekt uit het plantje naar de wortels. Dit doet het gras om te overleven en zo min mogelijk water te verdampen. Het mooie hiervan is, dat als je het gras compleet met rust laat het in 99% van de gevallen vanzelf weer hersteld. 

Het gras herstellen bij droogte

Het belangrijkste bij gazon herstel is water. Uiteraard is het van belang dat we hier verstandig mee omgaan! Zeker in periodes van droogte is het niet goed om ”zomaar” te sproeien. Zelf vind ik wel dat water geven belangrijk is en ook nodig. Zonder water gaan wij ook dood toch? 

Geef bij droogte ongeveer 3 keer water per week aan het gazon. Dit zorgt ervoor dat er een licht vochtige laag in de bodem ontstaat doe het water vasthoud. Als de bodem volledig droog is duurt het heel lang voor de water moleculen weer gaan binden met de grond moleculen. Door dit licht vochtig te houden heb je uiteindelijk veel minder water nodig! Elke dag sproeien is ook niet goed. Dan verwen je de planten teveel waardoor ze maar heel minimaal wortels aanmaken. Door het gebrek aan wortels wordt het gras sneller geel en is de cirkel weer rond. 

Naast water is zijn ook lucht en licht erg belangrijk. Door het gazon te beluchten kan het water makkelijker worden opgenomen door de wortels, en kan de plant makkelijker wortelen door de zuurstof in de bodem. Door het beluchten komt er licht, lucht en vocht makkelijker en sneller bij de wortels van de plant. Daarnaast stimuleer je de planten op deze manier om naar beneden te wortelen in plaats van horizontaal. Wij gebruiken hier een getrokken holle-pen belichter voor die getrokken wordt door een maaier of trekker. Hier kun je eventueel ook een riek voor gebruiken. 

Het gazon voeden

Zodra het gazon begint te herstellen is het tijd om het gazon extra te voeden met (organische) meststoffen. Het is uiteindelijk maar net wat de voorkeur heeft. Kunstmest of organische meststoffen. Wij respecteren hierin ieders keuze en kunnen ook voor beide een passend advies uitbrengen. 

Bij het herstellen van droogte kies je het beste voor een mestsoort die een snelle groei, en wortelgroei bevordert. Hierdoor kan het gras sneller herstellen,  en ook beter wortelen. Na het bemesten moet het regenen of moet je het gazon beregenen om ervoor te zorgen dat de meststoffen goed worden opgenomen in de bodem. 

Gele plekken in het gazon voorkomen

Wil je het gras optimaal beschermen tegen droogte en/of onkruid. Dan is het van belang dat de grond in balans is. Dat klinkt misschien wat zweverig maar dat is het niet. Er moet voldoende voeding, zuurstof, vocht en licht bij de grasplanten komen. Ook moet de zuurtegraad goed zijn van de bodem. Dit zijn factoren die je zowel bij de aanleg als bij het onderhoud van het gazon kunt aanpakken. 

Wij maken regelmatig gebruik van een bodemonderzoek of bodemanalyse waarbij we kijken wat de grond mist om optimaal te kunnen groeien. Hierbij bekijken we het wortelstelsel van het gras en de bodem onder het gras. Op deze manier krijgen we een goed beeld van de problemen in het gazon en kunnen we een duidelijk plan maken om dit op te lossen en te verbeteren. Veel problemen zijn op te lossen met bodemverbetering. 

Het belangrijkste voor een groen gazon

  • beluchten
  • goede bodemstructuur
  • voldoende voeding
  • gazon verjongen door doorzaaien
  • voldoende (maar niet teveel) water geven
  • goede zuurtegraad
  • wortelvorming optimaliseren
  • goede balans met maaien

Als je met al deze dingen het hele jaar rekening houdt zul je merken dat het gazon veel langer mooi blijft, en veel sneller herstelt bij droogte. Let wel op, een optimaal gazon in de zomer begint al in de winter! Als je het gazon sterk wil maken zodra het droog is, ben je te laat. 

Schrijf je in voor ons GRATIS online tuinmagazine

Hulp nodig?

Komt u er zelf niet aan uit of wilt u advies op maat of gebruik maken van onze andere diensten? Neem dan simpel, en vrijblijvend contact met ons op.

Nog meer tips