Search

De Afrikaanse Lelie (Agapanthus)

De Afrikaanse Lelie (Agapanthus) is al sinds jaar en dag een veel geziene plant in de Nederlandse en Vlaamse tuinen. Deze opvallende blauw/paarse of witte bloem op een prachtige egaal groene stengel doet het goed in onze bloembakken op het terras of potten voor de voordeur. 

 

Agapanthus_Afrikaanse_lelie_bloem

Zon aanbidder

De Agapanthus Africanus ook wel de Afrikaanse lelie genoemd is een echte zonaanbidder die uit het gebied van Zuid-Afrika komt. De Afrikaanse lelies staan in de zomer het liefste in de volle zon. Staan ze volop in de wind? Zorg er dan voor dat de lelie wat bescherming krijgt van andere planten eromheen.

Een klassieke kruipplant met een smal blad en bolvormige trossen welke te verkrijgen is in een blauwe of witte bloemkleur.

Afrikaanse lelie verzorgen

De waterbehoefte in de lente en zomer is erg groot. Geef de Afrikaanse lelie regelmatig water om uitdroging tegen te gaan. Voorkom daarbij dat de wortels in laag water staan.

De bladverliezende Agapanthus hoeft niet gesnoeid te worden, deze lelie zal het blad vanzelf verliezen. We adviseren wel om de gele bladeren af te knippen zodat je altijd een mooie kleurrijke plant in je terras of tuin hebt staan. Ook de uitgebloeide bloemen mag je afknippen.

 

Afrikaanse_lelie

Afrikaanse lelies overwinteren

Afrikaanse lelies zijn maar heel licht winterhard. Bij een zeer milde winter kan deze prachtige plant best overwinteren. Maar is de nachtvorst iets te sterk dan zal hij het helaas niet overleden. 

Je doet er goed aan de Afrikaanse Lelie (Agapanthus) in de winter vorstvrij weg te zetten in bijvoorbeeld de schuur of garage. Dit verdraagt hij prima zolang het maar niet binnen vriest. 

Gelukkig is dit vrij gemakkelijk te realiseren gezien de plant veelal gebruikt wordt in potten en bloembakken. 

Bloem der liefde

Oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika zouden de bloem hebben gebruikt bij liefdesrituelen. Een bruid droeg een ketting van wortels van de Agapanthus, in de hoop om (veel) kinderen te kunnen krijgen. De lelie wordt ook wel ‘Bloem der liefde’ genoemd

 

Wist je dat!?

Wij brengen regelmatig gratis onze tuintips bij jouw in de mailbox! Mis niks en schrijf je in voor ons gratis tuinmagazine in de mailbox! 

Schrijf je in voor ons GRATIS online tuinmagazine