Search

De Struikveronica vrolijke bloeier tot de vorst

Wil je een kleurrijke plant toevoegen aan de tuin? Die mooi is van blad en van bloem en die tot in het diepe najaar bloeit. Dan bestaat de kans dat je uitkomt bij de Struikveronica (Hebe). De Struikveronica is een echte magneet voor vlinders en bijen. Met de nectar zorgt de hebe gegarandeerd voor meer fladderende vrolijkheid in de tuin.

Van oorsprong komt deze plant uit Nieuw-Zeeland, de Falklandeilanden en Zuid-Amerika. De Hebe groeit in het wild met name langs de kust maar ook op hoge bergachtige gebieden. 

Sierwaarde van de Hebe

Een prachtige groenblijvende plant die van april tot diep in het najaar schitterend bloeit. De bloemen lijken zo zacht als satijn en komen voor in verschillende kleuren. Van wit tot paars en van roze of lila. Het blad van de hebe gaat van lichtgroen naar donkergroen tot lichtgrijs. Ook bestaat deze plant als bonte variant waarbij het blad groen tot geel of wit kleurt. Dankzij de rossige groei heeft deze plant een natuurlijke en losse uitstraling. 

Waar plant je de Struikveronica?

De Hebe heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats of in de halfschaduw. De plant heeft regelmatig water nodig. De grond mag op worteldiepte niet volledig uitdrogen. Hij groeit het beste op een doorlatende lichtzure grond. 

De Hebe is redelijk winterhard en verdraagt afhankelijk van de standplek de winter redelijk. Bij stevige vorst moet de plant wel beschermd worden. Wil je de plant zo sterk en mooi mogelijk houden? Dan doe je er goed aan om deze vorstvrij weg te zetten. 

Moet je de Struikveronica snoeien?

Over het algemeen heeft de hebe weinig snoei nodig. Wil je dit wel? Dan doe je dit het beste in de wintermaanden zodat je geen bloemen wegknipt. In het voorjaar kun je dode takken en bruine bladeren verwijderen als het nodig is. Dit kan zorgen voor een betere bloei. Kies je voor snoeien in de winter? Zet dan de plant vorstvrij weg om de schade te beperken. Na de snoei is deze namelijk nog kwetsbaarder voor de vorst. 

Schrijf je in voor ons GRATIS tuinmagazine