Search

Echinacea, de vrolijke vlinder vanger

Wat is de Echanicea voor plant?

De Echanicea wordt ook wel de Zonnehoed genoemd. Het is een echte fleurige zomerbloeier! De plant vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika en bloeit van Juli tot September. De bloemen schieten in de zomer als kleurrijke schermen dwars door je border of plantvak naar boven om hun plekje in de zon op te eisen.

De plant bloeit lang en produceert veel stuifmeel en nectar. Door de honingachtige geur komen er veel bijen, vlinders en hommels op af. Hierdoor is het voor de bijen een welkome landingsplek in de tuin. Ook vlinders weten de Echinacea goed te vinden! Een plant die je dus zeker niet mag missen in je vlindervriendelijke tuin

Echinacea verzorgen

De Zonnehoed kan goed tegen onze winters en is dan ook volledig winterhard. en kan wel temperaturen verdragen tot -35. Hoe beter de plant op zijn plek staat, hoe sterker deze uit de winter komt. 

De Echanicea doet het goed op een licht kalkrijke bodem die goed vochtdoorlatend is. Zoals de naam misschien al wel verklapt, staat de Zonnehoed graag in volle zon of halfschaduw. 

Door uitgebloeide bloemen eruit te knippen houdt je de plant lang mooi en fris. Persoonlijk zou ik alleen richting het einde van de zomer de uitgebloeide bloemen laten zitten, waarom? Dat lees je onder de foto. 

Echinacea

Als je de uitgebloeide bloemen laat zitten aan het einde van de zomer blijf je in het najaar hoogte creëren in de border. Het ziet er weliswaar niet zo fleurig en kleurijk meer uit, Maar als de eerste winterdauw over je tuin heen valt zul je verstelt staan wat deze krachtpatsers nog voor je tuin betekenen! Daarnaast kun je na de bloei de zaden ”oogsten” en op een andere plek in de tuin weer gebruiken. 

Weetjes over de Echinacea

De naam ‘Echinacea’ komt van het Latijnse woord ‘Ekhinos’ wat egel betekent. Het verwijst naar het sprietige harte van de bloem.

De indianen uit Noord-Amerika gebruikten de plant om griep, verkoudheid en infecties te bestrijden het gaf dus een geneesachtige werking. De plant wordt met name ingezet om het immuunsysteem te versterken. Het geneesmiddel ‘Echinaforce’ wordt steeds vaker gebruikt.

Kwekers blijven volop bezig met het kweken van deze prachtige en vooral populaire plant. Zo ontstaan er steeds nieuwe varianten met een ander formaat of kleur. 

 

Slim gebruiken maken van de zonnehoed

De zonnehoed laat zich goed combineren met andere planten in de border. Het geeft het hele jaar een prachtige border als je deze combineert met siergras als Pennisetum of Vedergras met eventueel voor het vroege voorjaar wat narcissen er tussendoor. 

Je kunt de plant goed gebruiken om voor kleinere planten wat meer schaduw te bieden in de hete zomers. Door het grote dichte bloemdek krijgen de planten aan de voet van de Echinacea een welkome schaduw op een hete dag.

Schrijf je in voor ons GRATIS tuinmagazine