Search

Gele bladeren Rhododendron, wat is het?

Geel blad aan de Rhodondendron, wat is het? En hoe kom je er vanaf?

Veel mensen zijn fan van de Rhodondendron, en niet voor niks! Deze krachtige rijkelijke bloeier springt al snel in het oog in een tuin, en ook in de winter blijft hij groen. Maar soms komt het voor dat je Rhodondendron even niet zo fris oogt. De Rhodondendron krijgt geel of hangend blad. Wat is het? En hoe kom je er vanaf? Wij leggen het je uit! 

Wat is een Rhododendron

Om te begrijpen waar de probleempjes van een ”Rhodo” vandaan komen, kijken we eens naar de oorsprong van de plant. De Rhododendron groeit van oorsprong in het bos, op zanderige ondergronden. Door het vallende blad en naalden van de bomen ontstaat een zure grond. Dit blijft hier allemaal liggen en trekt in de bodem. Dit verzuurt de grond. Hier geniet de Rhododendron enorm van! Daarnaast groeit deze sterke plant goed in het zand. Het regenwater dat valt wordt geleidelijk maar relatief snel afgevoerd door de zanderige grond, en opgezogen door de bomen. De Rhododendron kan dan ook goed tegen een drogere grond. 

Gele bladeren door zuurtegraad

Als deze plant te weinig zuur uit de grond op kan nemen, zal deze sterk minder gaan bloeien en verkleuring krijgen in het blad. Het blad van een Rhododendron moet mooi leerachtig en donkergroen ogen zoals op de foto hier boven. De bladeren van deze Rhododendron op de foto zijn niet altijd zo mooi geweest. Dit hebben we op kunnen lossen met bodemverbetering tijdens een tuinrenovatie in Breda. Verkleurt het blad naar licht groen met een droge uitstraling, bekijk dan eerst eens de zuurtegraad van de bodem. Wij meten dit tijdens een uitgebreide bodemanalyse. Je kunt de zuurtegraad verbeteren met turf, compost, of blad afval uit de tuin. Vooral eikenblad werkt goed om de zuurtegraad te verbeteren.

Geel blad door teveel (of te weinig) water

Alle planten hebben water nodig, dus ook de Rhododendron. Echter kan je deze plant ook teveel water geven. Als de plant te lang met natte voeten staat, gaan de wortels rotten. Hier kan de plant maar moeilijk van herstellen. Daarom groeit deze plant ook veel beter op zandgrond, als op klei. Klei houd namelijk veel langer het vocht vast. Zorg dus dat de grond open is, veel zuurstof bevat, en makkelijk (overtollig) water af kan voeren. Geef je de Rhododendron water, doe dit dan zo dicht mogelijk bij de grond en niet op het blad, het blad kan dan last krijgen van schimmel.