Search

Glansmispel, de rode knaller (photinia x fraseri ”Red Robin”

Glansmispel Photinia x Fraseri ”Red Robin”

De photinia x fraseri ”Red Robin” of Glansmispel zoals we deze in Nederland noemen, is een plant die enorm aan terrein wint in de Nederlandse tuinen. De heester is de laatste jaren steeds populairder, en dat is niet voor niks! Het is een schitterende plant met een mooi verhaal. Vroeg in het voorjaar zie je de bloedrode bladeren al in diverse tuinen verschuiven, een groot contrast met het frisse groen en de kale takken die dan nog in de tuin te zien zijn. Maar waarom krijgt deze heester deze felrode bladeren?

Rode bladeren in de tuin

De Glansmispel komt van oorsprong uit het Himalaya gebergte en groeit daar ook op grote hoogte. Omdat op deze hoogte vaak sneeuw ligt beschermt de glansmispel zijn nieuwe jonge bladeren tegen het felle (reflecterende) zonlicht door rood te verkleuren. Rood blad verdraagt over het algemeen namelijk meer zonlicht als groen blad. Door zich op deze manier te beschermen is het een enorm sterke plant die zich goed aanpast aan zijn omgeving. Je kunt de kleur van het blad gedurende het jaar dan ook sturen. Door het snoeien van de glansmispel stimuleer je de plant om nieuw rood blad aan te maken. Zo heb je het hele jaar plezier van een opvallende rode plant in de tuin.

 

 

Hoe plaats je de glansmispel in de tuin?

Simpelweg, in de grond is de beste plek! De plant is enorm sterk en kan zowel tegen een zonnige standplaats als plek met halfschaduw. Ook in de volle schaduw zal deze plant het wel overleven, maar een stuk minder mooi worden.

Glansmispel als haag

Glansmispel is prima in te zetten als haag. En verdraagt snoeien zeer goed. Op deze manier kun je een mooie haag zetten die lekker opvallend is rondom de tuin of oprit. Houd er wel rekening mee dat de Glansmispel behoorlijk kan groeien en dus beter niet als klein haagje in een kleine tuin als afscheiding gebruikt kan worden. Het snoeien kan met een heggenschaar of snoeischaar en het beste in Juni en Oktober. Persoonlijk raad ik aan om de glansmispel niet te strak te willen knippen maar een beetje de natuurlijke vorm te laten behouden. Hij is matig geschikt als ”strakke haag” zoals we bijvoorbeeld van de taxus kennen.

Toepassingen van de Photinia

De Photinia is een echte allround topper in de tuin. Je kunt deze zowel inzetten voor hagen, als solitair (opzichzelfstaande heester) in een border. Op deze manier maak je een mooie blikvanger in de border, en creëer je kleur contrast. Wil je een border in rode stijl met veel contrast? Overweeg dan de gewaagde keuze eens in combinatie met Japans Bloedgras, Cornus Alba ”sibirica” en Heuchera.

Meerstammige Glansmispel

Omdat deze plant zo sterk is en snoeien goed verdraagt is deze ook geschikt om als meerstammige heester op te snoeien. Je snoeit dan vanaf de onderkant de heester op tot de gewenste hoogte, je bepaalt welke hoofdstammen je wilt behouden en knip hier de uitlopende takken vanaf. Dit is wel een intensief traject en dit zal nooit klaar zijn. De plant zal langs de onderkant nieuwe takken blijven aanmaken die je er in een vroeg stadium gemakkelijk vanaf ”knijpt”. Met een meerstammige heester creëer je diepte in de tuin en maak je een ruimtelijke sfeer.

Zwarte vlekken op het blad van de Glansmispel

Veel mensen die een glansmispel hebben staan zullen het wel herkennen. De zwarte vlekken op het blad van de Photinia. Wat is dit? Hoe komt dit? En kan het kwaad? De zwarte vlekken ontstaan door een schimmel. Deze schimmel verspreid zich gemakkelijk op de Glansmispel als deze niet op de optimale plek staat, en als het voorjaar vochtig is. Zoals veel schimmels heeft ook deze schimmel graag vochtige en broeierige omstandigheden. Het is dan ook van belang dat het blad van de glansmispel niet te lang nat blijft na een regenbouw of besproeiing. Vandaar ook dat de glansmispel het liefst op een zonnige of halfschaduw standplaats staat. Ook helpt het om het afgevallen blad op te ruimen zodat de schimmel zich niet verspreid.

De Glansmispel gaat niet dood aan deze schimmel en zal hooguit zijn aangetaste blad verliezen. Vooral het jonge blad is gevoelig voor deze schimmel dus als dit een plaag wordt, doe je er goed aan het snoeien en bemesten van deze plant een seizoen over te slaan zodat het oude blad kan herstellen en de schimmel kan overwinnen.

Nieuwe inrichting van uw tuin?

Wilt u de tuin eens aanpakken maar weet u niet waar u moet beginnen? Vraag ons dan vrijblijvend naar de mogelijkheden van een onafhankelijk tuinconsult.