Search

Het nationale tuin hitteplan 2022

Hoe overleeft je tuin deze hitte?

Het wordt de komende dagen snikheet! Dit neemt risico’s en uitdagingen voor je tuin mee. Maar maak je niet te druk! Veel planten zijn sterk en veerkrachtig en kunnen een beetje hitte echt wel hebben! Hoe je er voor de zekerheid voor zorgt dat je tuin mooi blijft, en je de plantjes lekker deze dagen door laat komen lees je hier in ons nationale tuin hitteplan 2022! 

Tip 1: Niet bang zijn voor water!

Er gaan veel verschillende verhalen, meningen en ervaringen rond over het sproeien tijdens hitte. Naar mijn mening is hier niet per definitie een goed of fout aan. De grootste vraag is, mag ik sproeien als het heet is? Het kan geen kwaad om wat water te geven als het warm is. Wel is het verstandig te wachten tot na 15.00 of voor 07.00. Zo zorg je ervoor dat je de kans op verbranding het kleinste houdt. Het is goed om te weten dat in de wereld van golfbanen en sportvelden met deze temperaturen tot wel 3 keer per dag wordt gesproeid. 1x rond 05.00 om het gras een buffer te geven voor de dag, vanaf 15.00 om het gras af te laten koelen. Je laat hiermee het gras als het ware zweten. De schade die het gras eventueel oploopt van wat lichte verbranding is kleiner als de schade die het gras oploopt van uitdroging. het is dan wel raadzaam om in de na-middag maar even kort te sproeien. Het water zal namelijk snel verdampen en dat is zonde! In de avond, of in de nacht is het tijd om het gras en de planten van water te voorzien wat ze echt op kunnen nemen en verwerken. Wees hierbij niet bang om met dit weer serieus veel water te geven. De planten zullen je dankbaar zijn!  

Tip 2: Maak schaduw

Veel planten hebben een eigen manier om zich te beschermen tegen de hitte. Maar om schade te voorkomen kan het geen kwaad de planten een handje te helpen. De eerste plant waar je het aan gaat zien als het warm is, is de welbekende hortensia. Deze krult zijn bladeren op, en ziet er uit alsof hij elk moment dood zal gaan. Niets is minder waar. Door het inkrimpen van het blad haalt de plant al het water uit de kwetsbare bladeren en bewaard dit in de takken. Het oppervlakte van het blad wordt hierdoor kleiner waardoor het minder zon opvangt en daarmee minder water laat verdampen. 

Je kunt deze planten helpen door ze af te dekken met een wit laken (zorg wel voor lucht). of een parasol. Heb je een grote tuin? Overweeg dan om de planten te beschermen met bomen voor de schaduw. Bomen zorgen voor veel verkoeling in je tuin, ook fijn voor je zelf! 

Japanse Esdoorn

Een bekende plant in veel tuinen die enorm gevoelig is voor fel zonlicht, is de Japanse Esdoorn, met het herkenbare fijne blad. Door dit fijne blad warmt de temperatuur in het blad snel op waardoor het blad uitdroogt en verbrand. Deze plant behoeft deze dagen echt wat extra aandacht en schaduw!

Tip 3: Maai niet (te kort)

Maai het gras deze dagen niet, en al helemaal niet te kort. De uiteindes zijn hierdoor veel gevoeliger en zullen al snel bruin kleuren. Als je het gras laat groeien zorgt het voor schaduw en meer vocht bij de jonge grasplantjes zodat deze door kunnen kiemen. Kort maaien is echt funest voor je gazon bij hete temperaturen en felle zon! 

Tip 4: Sit back and relax 

De laatste tip is er eentje met een knipoog. Pak een glas water, een wijntje, een biertje of lekker wat fris en ga op een fijne schaduwplek in je tuin zitten. Je tuin heeft deze dagen naast het water geven even wat minder onderhoud nodig. Dus perfect te tijd om te genieten van het weer, en je tuin! 

 

Kun je niet genieten van je tuin?

Dan wordt het tijd om Fijn Tuinadvies te overwegen! Wij kijken met je mee hoe je weer kunt genieten van tuin!