Japanse Duizendknoop, 5 tips om erger te voorkomen!

De Japanse duizendknoop is voor veel mensen inmiddels een bekend begrip, de Japanse Duizendknoop. Een opvallende verschijning in de Nederlandse tuin, en natuur. Waar komt deze plant vandaan? Hoe herken je hem? En hoe kun je hem voorkomen?

De Japanse Duizendknoop is van oorsprong een plant uit (jawel open deur) Japan. In de negentiende eeuw nam een Nederlands arts het plantje mee naar de Hortus in Leiden. Dit bleek na 1950 een enorme fout te zijn. Waar de plant eerst netjes binnen de Hortus bleef begon deze zich na 1950 enorm te verspreiden door het hele land. 

Grote schade door Japanse duizendknoop

De Japanse Duizendknoop kan voor enorm veel schade zorgen. Door de zachte uiteinde wurmt deze plant zich tussen kieren in het wegdek en muren heen waardoor deze verder beschadigd raken en zelfs compleet los komen. Omdat de plant tot wel 3 meter groeit in het groeiseizoen levert dit enorme problemen op! naast schade aan wegen en gebouwen is ook de schade voor je tuinplanten en de planten in de natuur een enorm probleem. Omdat deze plant al vroeg in het voorjaar begint te groeien en zijn grote bladeren opzet worden andere planten verstikt en zullen verdwijnen. 

Japanse duizendknoop herkennen

De Japanse Duizendknoop is gelukkig makkelijk te herkennen. Hij heeft opvallend grote hartvormige bladeren en een typerende groene steel met rode vlekken. De steel is hol van binnen zoals bij bamboe. 

steel Japanse duizendknoop

Wat kun je eraan doen? 

Het is lastig maar wel mogelijk om de Japanse Duizendknoop te bestrijden. Maar het vergt veel tijd en energie! 

  1. maai of knip de plant heel regelmatig om deze uit te putten. Ruim het afval zorgvuldig op en stop het in een afgesloten zak bij het restafval. Zo kan het zich niet via het composteren verspreiden.
  2. uitgraven, heel diep uitgraven. Vaak niet de makkelijkste oplossing maar wel mogelijk. Omdat de plant diep wortelt zul je flink aan de bak moeten. En zorg dat je alles weg haalt! Zelfs een paar mm van de plant groeit uit tot een nieuwe plant. 
  3. Kleine jonge plantjes kun je er voorzichtig uittrekken. Zorg ook hierbij dat je alle wortels weg kunt trekken anders groeit de plant razendsnel terug. 
  4. In een aantal gevallen is het toegestaan de plant te bestrijden met een chemisch bestrijdingsmiddel. Dit omdat het gaat om een zogenaamde invasieve exoot. (een snel groeiende buitenlandse plant die hier niet thuishoort en een gevaar is voor de inheemse beplanting) 
  5. Zorg ervoor dat er geen plant restjes in het oppervlakte water komen. Deze plant resten zullen zich aan een oever hechten en hier voor een groot probleem zorgen! 

Nieuwe methodes

Inmiddels zijn er diverse nieuwe methodes die uitgetest en ingezet worden bij het bestrijden van de plant. Zo zijn er specialistische bedrijven die de plant met 5000 volt elektrocuteren. Of dit werkt, en of dit de beste oplossing is zal de komende jaren gaan blijken. 

 

Meer leuke en handige tuintips!

Bij Fijn Tuinadvies vindt je de leukste en handigste tuintips voor elke tuin! Meer op zoek naar advies op maat voor het onderhoud, aanleggen of renoveren van je tuin? Neem dan gerust vrijblijvend contact op!