Search

Kniphofia, de vurige zomerbloeier

De Kniphofia ook wel de vuurpijl genoemd. Het is een vaste plant die zeer opvallend is door de vurige kleuren geel, oranje en rood. Zodra de plant in bloei staat, is het meteen duidelijk waarom het deze naam heeft gekregen. De opvallende buisvormige bloemen staan op stevige stelen de hemel in wijzend. Deze vuurpijl is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika. En bloeit in juli tot september.

Deze plant verlangt graag naar een warme en zonnige plek met een goed vochtdoorlatende voedselrijke grond. Belangrijk om te weten is dat de Kniphofia in de winter niet te nat mag staan. Hij houdt niet van natte voeten. Dit kan dan leiden tot wortelrot

Verzorging van de kniphofia

In de loop van het najaar sterft de tuinplant af. Wij adviseren om dan de uitgebloeide stengels af te knippen. Zien de bladeren er rommelig en lelijk uit? Knip ze dan tot ongeveer de helft terug.

De Kniphofia is een plant die goed tegen de vorst kan, maar bij een strenge vorst is het van belang om de voet van de vuurpijl te bedekken met een isolerend bladerdek of houtsnippers. Dit komt overeen met meerdere vaste planten. Leg het bladafval in de herfst voor een gedeelte lekker over de vaste planten. Dit zorgt voor voeding, bodemleven en bescherm de jonge knopen tegen de vorst. 

Men gebruikt de Kniphofia ook steeds vaker als snijbloem. Als een lekker vurige knaller in een boeket.

de bloemhoogte is 60 tot 120 centimeter.

Leuke weetjes over de Kniphofia

In Afrika worden de bloemen bezocht door vele insecten en kleine vogeltje die nectar eten. Deze bloem wordt geserveerd  als lokale delicatesse en zou naar honing smaken (wij hebben dit zelf niet geprobeerd en zijn er ook niet bekend mee of het goed voor je is.) We weten wel dat het ook in Nederland een populaire plant is onder onze kleine gevleugelde tuinvrienden. 

Sommige soorten bloeien s’ zomers en andere ’s winters. De Afrikaanse mythe gaat dat als een vuurpijl 2 keer per jaar bloeit er een sterfgeval in de familie komt.

 

 

Wist je dit al?

Als eerste op de hoogte van onze tips en extra exclusieve en actuele tips over tuinen en planten ontvangen? Vul dan hieronder je e-mailadres is en ontvang regelmatig ons gratis online tuinmagazine in je mailbox! 

Schrijf je in voor ons GRATIS online tuinmagazine