Search

Sedum Spectabile prachtige najaarsbloeiende plant

Sedum Spectabile, krachtpatser van het najaar

De Sedum Spectabile ook wel vetkruid of hemelsleutel genoemd is een van de makkelijkste planten voor in de tuin. Deze vet achtige plant behoort tot de vetplanten familie deze familie bestaat uit maar dan 500 verschillende soorten. Deze soort vetkruid vraagt weinig verzorging waardoor die het hele jaar interessant is, en blijft voor je tuin. 

Groeiwijze Sedum Spectabile

De sedum groeit in stevige pollen. De bladeren zijn dik en leerachtig en houden goed water vast voor in de droge periodes. Zodra de winter aanbreekt sterven de meeste soorten af tot net boven de grond. De oude bloemstengels mogen dan gewoon blijven staan. Dit komt zeker tot zijn recht in een duurzame visie voor de tuin. De plant loopt in het voorjaar vanzelf weer uit met grijsgroene tot groene pollen. het is een plant die vroeg in het voorjaar al uitloopt en een groeispurt heeft waardoor de bodem weer snel gevuld is. Verder het voorjaar in beginnen de bloemstengels zich te vormen en komen de knoppen al vroeg in de plant. Echter duurt het dan best nog even voor de knoppen openbarsten en de plant echt gaat bloeien. Een plant die zich gedurende het jaar blijft ontwikkelen dus. 

3 redenen voor het planten van Sedum Spectabile

de Sedum is een ijzersterke plant die het erg goed doet in ons klimaat! Door zijn grote vermogen om water op te slaan kan hij goed tegen onze droogte. Ook is de plant goed winterhard. 

De Sedum geeft kleur aan je tuin als bijna alle planten zijn uitgebloeid. Het is een echte nazomer tot herfstbloeier. Door het afwisselen van soorten als de Sedum Spectabile “herbstfreude” kun je er ook voor kiezen een echte najaarsbloeier te pakken. Tip: Wissel diverse soorten Sedum af voor een lange bloei en kleurrijk pallet

Bijen en vlinders zijn enorm blij met deze plant! En het is dan ook een echte plant voor in de vlindervriendelijke tuin! Omdat de meeste soorten uit zijn gebloeid als deze plant net begint te bloeien weten vele bijen en vlinders de weg te vinden naar de Sedum! Als de vlinders in het najaar in je tuin zijn, is de kans groot dat ze er in het voorjaar ook zijn als rupsen en later als vlinder! 

 

Sedum Spectabile vermeerderen

De sedum Spectabile laat zich gemakkelijk vermeerder. In het vroege voorjaar haal je de plant uit de grond, en steekt deze met een schep of groot mes naar 4 of 6 nieuwe plantjes. Plant de jonge plantjes daarna terug in de grond en geef de eerste paar weken regelmatig water! 

Schrijf je in voor ons GRATIS online tuinmagazine