Search

zomerbloeiende boom, de Perzische slaapboom

De Perzische Slaapboom ''Albizia julibrissin''

De Perzische slaapboom is een ware blikvanger in elke tuin! De slaapboom is momenteel nog erg zeldzaam in Nederland, maar daardoor ook zo uniek. Bladeren zijn ‘s-nachts dichtgevouwen en gaan met daglicht weer openstaan, vandaar ook de naam slaapboom. De Latijnse benaming voor deze prachtige zomerbloeiende boom is ‘Albizia julibrissin.

Standplaats Perzische Slaapboom

De boom staat het beste op een beschutte, warme plaats.

De prachtige Perzische Slaapboom is een Mediterrane boom met prachtige bloemen. De exotische, roze bloemen verschijnen in de maanden juli en augustus aan de boom. Die bloemen trekken de mooiste vlinders, bijen en hommels aan.

De boom is redelijk winterhard tot -10 graden. Hij heeft in principe een warme zonnige of een halfschaduw standplaats nodig. De grond mag niet te zuur zijn.

Deze boom is op vele plaatsen een zuidelijke sfeermaker. In parken, daktuinen, langs de kust of in een tuin.

Een belangrijke oorzaak waarom de slaapboom de winter niet overleefd is vocht. Daarom is het belangrijk dat de boom op een hogere plek in de tuin komt zodat deze niet onder water komt te staan. Ook een goed vocht doorlatende bodem is dus van belang.

Verzorging

Je hoeft de Perzische Slaapboom in principe niet te snoeien. Het is wel belangrijk dat je dode takken verwijderd, om zo ziektes te voorkomen. Als je toch af en toe wilt snoeien kunt u dat het beste in maart doen. Als de boom een tekort aan water heeft zullen de blaadjes zich dicht vouwen. Zo geeft de plant mooi aan waar hij behoefte aan heeft. Door het dichtvouwen van de bladeren zorgt de Perzische Slaapboom ervoor dat het blad minder vocht verdampt door het oppervlakte te verkleinen. Zo bespaart hij het water in de bast, waar de zon minder makkelijk doorheen komt. 

Leuke weetjes over de Perzische slaapboom

Chinese kruidkundigen noemen ook wel ‘Herbal Prozac’. Hij dankt deze naam aan de geneeskrachtige werking van bloemen en bast die werken als een antidepressivum. Zo is hij bekend als ‘Boom van collectief geluk’ door zijn schoonheid brengt hij vreugde in het leven.

De laatste jaren is door het veranderende klimaat de plant steeds verder in opkomst in Nederland. En terecht, deze prachtige opvallende plant is een echte eyecatcher in de tuin! 

Kortom zoek je een bijzondere plant voor in je tuin die een exotisch tintje geeft dan is de Perzische slaapboom zeer geschikt!

Bloeikleur: Roze

Bloeitijd: Juli, Augustus zomerbloeiende boom

Blad: Fijn groen blad

Standplaats: Zon of halfschaduw

Hoogte: 6 tot 8 meter

Grondsoort: Goed vochtdoorlatend niet te zuur. 

Opvallen in je eigen tuin?

Wij bieden tuinconsulten en beplantingsplannen op maat aan. Zo kunnen wij de wensen concreet omtoveren tot een plan en zo de dromen in je tuin verwezenlijken!

Wil je deze prachtige boom de beste plek in je tuin geven? Dan kunnen wij dit verzorgen!